Borstvoedingstruggles … het is zo makkelijk niet

BorstvoedingNog voordat ik bevallen was van Zoë las ik me (tot op het vervelende af) in over borstvoeding en ging naar een voorlichtingsavond bij mijn verloskundigenpraktijk. Borstvoeding had mijn voorkeur en wilde graag goed voorbereid zijn. Naast dat het me reuze handig leek om niet dat geklooi met flesjes en melkpoeder te hebben, was ik geïndoctrineerd met de wetenschap dat borstvoeding het beste is voor je baby. En dat willen we natuurlijk allemaal; het beste voor ons kind! Volgens de lactatiekundige en meneer Kleintjes van borstvoedingsbijbel ‘Borstvoeding’ kan iedere moeder borstvoeding geven, dus kunstvoeding was volledig uitgesloten. Ik zou dat dus ook ‘gewoon’ even zes maanden doen. Ja ja, want tot die tijd krijgen ze namelijk alles binnen wat nodig is om er een ijzersterk kind van te maken. Heerlijk zoveel druk #not! Mijn gevoel en kijk hierop is met Lou 180 graden gedraaid. Ondanks ik ook nu weer voor borstvoeding kies. Borstvoeding is namelijk zo makkelijk niet en helemaal niet voor iedere mama weggelegd. Om welke reden dan ook.
Mijn eigen eerste keer ging ook alles behalve ‘gewoon’.

Onontwikkeld zuigreflex

Zoë kwam met precies 37 weken. Klein, mooi en gezond, maar zonder een ontwikkeld zuigreflex. Direct aan de borst ging dus niet. Ik startte met kolven om de productie op gang te brengen. Verre van een favoriete bezigheid. Om tepelspeenverwarring te voorkomen gaven we haar de eerste dagen, op advies van de kraamzorg, melk uit een cupje en even later uit een spuitje langs de pink. Een verschrikkelijke opgave, omdat ze zich telkens verslikte. Ik werd erg zenuwachtig van dit kleine gevecht en liet het liever aan manlief over die er meer geduld voor had. Blij was ik toen we gingen oefenen met de Medela Special Needs fles. Een fles die veelal bij prematuurtjes wordt gebruikt om het zuigen aan te leren. Zoë was niet prematuur, maar had wel dat gedrag. Daaruit drinken ging steeds beter en mevrouwtje kon steeds beter zuigen.

De specialist

Onder toeziend oog van de lactatiekundige probeerde ik Zoë opnieuw aan de borst te krijgen. Volgens haar ging het hartstikke goed, maar voor mijn gevoel helemaal niet. Ik wist niet wat ik moest voelen, maar ik voelde Zoë niet echt goed zuigen en haar tong meer worstelen om mijn tepel. Toch mocht ik er vanuit gaan dat ze goed dronk omdat haar kaken met lange halen op en neer gingen en ik een slikkend geluid hoorde. Toen het volgende probleempje op kwam spelen. Mijn toeschietreflex. Die was erg heftig. Na iedere toeschieter gutste het melk eruit. Niet overdreven als ik zeg dat het fonteintjes leken. Zoë kon het met pijn en moeite doorslikken. Het sijpelde langs haar wangetjes. Ze verslikte zich na een tijdje en liet dan weer los. Opnieuw aanleggen lukte bijna niet, omdat dit zich continu herhaalde. Hier moest ik maar doorheen en op een gegeven moment zou het Zoë wel lukken om te drinken. Oefening baart kunst, aldus de lactatiekundige.

De frustraties

Het oefenen werd uiteindelijk zwaarder en moed zakte in mijn schoenen. Tranen rolden over mijn wangen. Het toeschieten van melk bleef te sterk en het drinken daardoor niet goed gaan. Dit had ik me niet voorgesteld. Hier was ik niet op voorbereid. Deze dingen werden niet verteld. Borstvoeding is alles behalve easy. Het is zelfs moeilijk! Het gaat gepaard met belachelijk veel onzekerheid. Niet voor iedereen, maar bij genoeg moeders wel. Dat mama melk produceert, baby aanlegt, baby goed hapt met getuite lipjes, begint te zuigen, drinkt en loslaat wanneer het vol zit, is niet meer dan mooie theorie. Geschetst in de mooiste situatie. In werkelijkheid is het een grote onzekere business met tientallen vragen waar je geen antwoord op krijgt. Heb ik wel genoeg melk? Misschien te veel? Drinkt ze wel lang genoeg om achtermelk te krijgen? Tongriempje te kort om te drinken? Spruw? Waarom lukt het aanleggen niet? Om er maar een paar te noemen.

Met Zoë bleef het strijd. Niet alleen ik, maar vooral zij raakte gefrustreerd en verloor daardoor haar eetlust. Dit was het me niet waard. Ik besloot te stoppen om haar aan de borst te laten drinken. Omdat ik er destijds nog wel heilig van overtuigd was dat zij ‘het beste’ verdiende, ben ik gaan kolven voor zes maanden. Ik heb er absoluut geen spijt van, maar bedenk me achteraf wel dat het toch een beetje gekkenwerk was. En de druk die ik mezelf oplegde was alles behalve prettig. Dus nee, niet iedere mama kan borstvoeding geven zoals moeder natuur dat bedoeld heeft. Voel je daarom niet schuldig als het niet lukt. Niet naar jezelf en niet naar je baby. Ben niet te streng naar jezelf, want je baby heeft meer aan een mama die goed in haar vel zit en happy is. Om vooral van elkaar te kunnen genieten. Bovendien zijn er meer dan genoeg voorbeelden van sterke gezonde kinderen die groot zijn gebracht met kunstvoeding. Is het niet je eerste keuze, maar moet je er wel aan geloven, verdiep je dan in de soorten en merken op de markt. Niet alleen de supermarkt. Er is namelijk meer dan alleen Nutrilon en Hero baby. Wij kozen na de borstvoeding bijvoorbeeld heel bewust voor de geitenmelk van NannyCare. Geitenmelk is lichter verteerbaar dan koemelk en ligt qua samenstelling dichter bij moedermelk. Daarnaast vonden wij het belangrijk dat de voeding zo min mogelijk bewerkt was. NannyCare is onder andere vrij van maltodextrine en dextrose. Mocht je meer willen weten, neem dan een kijkje op de site.

Nou lieve mama’s (to-be) ik hoop dat het geven van borstvoeding goed gaat en jij en je baby genieten van de momentjes samen. Natuurlijk ook als je kunstvoeding geeft. Zoals ik eerder vertelde geef ik nu borstvoeding aan Lou. Ook dit keer ging niet zonder slag of stoot, maar het gaat goed, het is fijn en ik geniet. Een heel andere ervaring die ik graag een volgende keer met jullie deel. Wil je mij nog iets vragen of zomaar een berichtje achterlaten dan kan dat hieronder. Vind ik altijd leuk!

 

2 Reacties

  • Naomi Eikhout
    Posted 12 May 2017 20:37 0Likes

    Lieve Chell. Wat heb jij een leuke site. Ik vind je verhalen leuk om te lezen, en ik vind je foto’s van je mooie gezinnetje erg leuk en mooi om te zien. Heel veel succes en plezier met Mocktales. Xxx

Laat een bericht achter